Caz: Linksium

Studii de Caz

Mobilă: 
Kinnarps, Materia et Skandiform 

Arhitect:
Guillaume Pradelle

Foto:
Fotograf Clément Lacoste

 

LINKSIUM este o companie cu 26 de angajați, al cărei obiectiv este de a ajuta la transferul de tehnologie. Cu o capacitate importantă de investiții și sprijin din partea acționarilor care sunt jucători importanți, aceasta joacă un rol principal în crearea de start-up-uri inovatoare. Beneficiază de inovația tehnologică disponibilă în laboratoarele din regiunea Grenoble din Alpi, cu 4 domenii de interes: digitalizarea, noile tehnologii energetice, tehnologiile de sănătate și resursele durabile.

FAPTE ȘI CIFRE

De la lansarea sa în 2015, cu scopul de a construi un portofoliu extins de proiecte (90 până în prezent) și de a reuni echipe pe același site, Linksium a închiriat spații suplimentare. Instalate în mijlocul fațadelor din cărămidă și grinzi în magazia maiestuoasă a unui fost sit industrial, aceste birouri, care sunt decorate într-o manieră foarte tradițională, nu reflectă în niciun fel natura inovatoare a proiectelor de incubație și creștere a companiei pe care le administrează Linksium. Coridoarele largi duc la birouri imense individuale și partiționate, fără spații comune, făra să aibe unde să se întâlnească sau să discute.

SCOPUL: REORGANIZAREA DECOLRULUI CA SĂ REFLECTE ACTIVITĂȚILE COMPANIEI

Reamenajarea acestei zone de 760 m2 este, prin urmare, o oportunitate de a șterge aceste vechi birouri și de a crea un spațiu mai deschis care să reflecte caracterul inovator al proiectelor, care este mai primitor pentru susținătorii de proiecte, mai adecvat abordării de colaborare a companiei și oferă angajaților un spațiu de lucru de înaltă calitate. Pentru a realiza acest lucru, Linksium a lansat un apel pentru licitații de la arhitecți ale căror propuneri trebuiau să îndeplinească următoarele obiective:

Deschideți spațiile cât mai mult posibil. Creați o inimă pentru companie, un nod pentru dialog. Crearea fluidității în cadrul companiei. Configurați zone de întâlnire pentru diverse scopuri. Proiectați o zonă originală pentru colaborare. Arhitectul ales a ales să ia site-ul de la început și să scoată toate partițiile pentru a regândi organizarea întregii suprafețe de etaj ... cu provocarea suplimentară a angajaților care trebuie să continue să lucreze prin schimbări! Un joc de scaune muzicale a avut loc în perioada martie-iulie 2016, necesitând cei 26 de angajați să se deplaseze de 3 ori! "Pentru a atenua lovitura acestui inconvenient, am avut nevoie de numeroase discuții și comunicare. Așa că m-am asigurat că angajații au fost bine informați despre diferitele faze ale lucrării, deși un buletin informativ și o actualizare periodică a modului în care progresează proiectul pe parcursul bimensualului întâlnirile companiei ", explică Nelly Biboud, manager de relații externe și responsabilă de această recondiționare. "Pentru a-i ajuta să își asume propriul mediu de lucru viitor, echipa a fost implicată, într-un mod distractiv, în numirea noilor zone de lucru comune. În acest fel, toată lumea a simțit că este implicată în zonă", a adăugat ea.

UN DECOR STIMULATIV ADUS LA VIAȚĂ DE O ALEGERE INDRĂZNEAȚĂ A CULORILOR

Pentru mobilier, arhitectul a optat pentru o vizită în showroom-ul Kinnarps, pentru ca Linksium să se poată întâlni și să discute cu echipele din Lyon. Au fost purtate discuții importante despre ergonomie și bunăstare (un subiect de importanță vitală pentru Linksium). Această călătorie i-a permis, de asemenea, lui Linksium să caute inspirație din showroom și să-și regleze alegerile pentru finisaje și culori ... Un subiect delicat, deoarece proprietarul clădirii a cerut ca toate ușile să fie gri, ceea ce amenința să ofere un unghi sobru spre birouri. Din fericire, arhitectul a mers în mod deliberat și a mizat pe culori. Începând cu portocaliu și albastru, culorile logo-ului Linksium, arhitectul a lucrat apoi cu nuanțe și culori complementare. Rezultatul este dinamic, cald și revigorant.

"Pe de o parte este foarte deschis, datorită eliminării pereților despărțitori și a zonelor vitrate, fiind în același timp foarte confortabil. Acest lucru poate părea o contradicție în termeni, dar obținerea acestui rezultat uimitor arată doar cât de talentat este arhitectul !“ explică doamna Biboud.

Inaugurarea birourilor recent renovate a avut loc în decembrie 2016. Angajații Linksium, dar și  talentații tineri inițiatori ai proiectului, au preluat cu adevărat noile spații de locuit, ceea ce dovedește cât de bine funcționează reamenajarea. Nivelul de satisfacție poate fi văzut în fiecare zi în feedback-ul direct al utilizatorilor, precum și prin utilizarea efectivă a tuturor acestor zone, și în special a inimii companiei, alcătuită dintr-o zonă cu bar și canapele, care permite multe informații și discuții sociabile.

VĂ PLACE ACEST CAZ? SUNTEȚI CURIOS CE S-AR PUTEA FACE CU SPAȚIUL DUMNEAVOASTRĂ?

CONTACTAȚI-NE