10 sfaturi pentru o acustică mai bună în clasă

Acustica bună are un impact pozitiv asupra modului în care elevii învață, pe termen scurt, precum și pe termen lung. În schimb, acustica slabă face ca rezultatele școlare să se deterioreze. Totuși, zgomotul este adesea uitat atunci când școlile sunt construite și mobilate. Aceste 10 sfaturi simple vor ajuta la îmbunătățirea acusticii în clasă.

Știați că jumătate din toate lecțiile școlare se desfășoară pe întuneric datorită iluminării defectuoase a unităților de învățare? Sau că orice altă pagină a literaturii școlare lipsește atunci când a venit timpul ca elevii să dobândească noi cunoștințe? De fapt, nu este chiar atât de rău. Dar când vine vorba de acustică, situația poate fi descrisă ca fiind drastică.

Zgomotul cauzeaza deteriorarea rezultatelor

Deși acustica este o zonă oarecum evazivă și abstractă, toată lumea știe că zgomotul poate perturba. Există cercetări ample în domeniu care indică faptul că este afectata capacitatea cognitivă a elevilor de catre acustica neadecvată. Pe scurt, acest lucru implică faptul că zgomotul reduce posibilitățile lor de a lua informații și de a le prelucra în cunoștințe. În plus, tinerii sunt mai sensibili decât adulții și au mai multe probleme la blocarea zgomotelor perturbatoare, ceea ce face ca situația din școli să fie deosebit de gravă. 

Acustica neadecvată în jumătate din clase

Unele studii indică faptul că până la jumătate din toate sălile de clasă investigate nu respectă cerințele pentru o acustică bună. Acest lucru este adesea agravat în școli, nefiind adaptate la noi forme educaționale, cum ar fi predarea mai puțin tradițională în fața clasei și mai multe activități centrate pe elevi, bazate pe cooperare și regăsirea activă a cunoștințelor în grupuri.

Nu numai că este perturbator atunci când vocea unui profesor este înecată de zgomot, ca și în situațiile de învățare auditivă care vizează direct auzul, dar și în activități vizuale, cum ar fi citirea sau studierea tabelelor și diagramelor. Zgomotul poate sabota învățarea la o capacitate maximă. 

IMPACTUL PE TERMEN SCURT SI LUNG

Acustica săracă determină creierul elevilor să consume atât de multă energie pentru blocarea zgomotelor perturbatoare, încât rămâne puțină energie cognitivă de învățat. Și cu jumătate din toate sălile de clasă care nu sunt în conformitate cu ceea ce este necesar pentru o acustică bună, practic jumătate din toate predările sunt pierdute.

Poate că mai îngrijorător este faptul că acest lucru are un impact negativ imediat și cronic. Este destul de rău ca rezultatele școlare ale copiilor și tinerilor să fie afectate negativ de acustica sub standarde, dar poate afecta, de asemenea, negativ dezvoltarea cognitivă pe termen lung a acestora.

IMPACTUL PE TERMEN SCURT SI LUNG

CREEAZA O ACUSTICĂ FUNCTIONALĂ

Aceasta a fost vestea proastă. Dar există și vești bune. În primul rând, nu este nevoie ca sălile de clasă să fie complet tăcute. Un pic de zgomot de fundal poate fi chiar un lucru pozitiv. Auzul nostru este încă adaptat la viața din natură, care nu este niciodată total tăcută. În al doilea rând, în școli pot fi create medii și locuri acustice funcționale pentru diferite activități prin mijloace relativ simple.

Desigur, cel mai bine este să ne gândim la acustică chiar de la inceput, deoarece școlile sunt construite angajând experți acustici din timp în acest proces, de exemplu.Cu toate acestea, acustica poate fi îmbunătățită și în clădirile existente.

Diverse tipuri de materiale textile pot reduce zgomotul și întreruperile. Covoarele, perdelele și mobilierul moale au un impact pozitiv asupra mediului acustic. Panourile izofonice de mese, roți moi la scaune, și amortizoare pentru usi sunt exemple de măsuri simple. Ecranele mobile cu absorbție de sunet pot fi utilizate pentru a crea oaze temporare de liniște pentru lucrări individuale cu nevoie de concentrație ridicată sau pentru lucrul în grup. Și pentru un efect cu adevărat bun, ecranele de perete și tavan pot fi de ajutor.

Acustica Bună dă Rezultate

Nu va fi scump? Asta depinde de ceea ce vrei să spui, dar răspunsul scurt este: nu. Nu este mai scump să faci lucrurile cum trebuie decât să le faci greșit. Dimpotrivă. Mai ales dacă este cântărit din perspectiva beneficiilor învățării și privit dintr-o perspectivă socioeconomică pe termen lung.

Doi experți suedezi * au facut chiar un calcul simplu pe baza numerelor de la OMS. Ei au analizat cifrele pentru deprecierea cauzată de nivelurile ridicate de zgomot. Ei au tradus cifrele în timpul de predare pierdut înmulțit cu un salariu de predare și au ajuns la concluzia că acustica slabă din școlile suedeze costă aproximativ 1,4 miliarde SEK în fiecare an.

Așadar, dacă ne întoarcem la comparațiile dramatice cu care am început, dacă iluminatul ar înceta să funcționeze sau paginile lipsesc din cărți, ar fi firesc să te alarmezi și să faci ceva în acest sens. Nu ar trebui să fie la fel de firesc să reacționezi când acustica în școli este săracă?

* Staffan Hygge, profesor emerit de psihologie a mediului și Robert Ljung, profesor asistent la Colegiul Universitar Gävle

"De multe ori lucrurile mici fac o mare diferență atunci când vine vorba de îmbunătățirea acusticii în clasă. Soluțiile funcționale, cum ar fi sertarele cu dulapuri moi și dulapurile sau scaunele cu rotile elimină eficient o mare parte din zgomotul perturbator care apare într-o sală de curs în timpul zilei. Considerăm un nivel sonor bun ca fiind o parte vitală a creării unui mediu de lucru bun pentru profesori și studenți deopotrivă. "

Anders Larsson, Next Education Concept Manager at Kinnarps AB

1.

school_acoustics_1.jpg

Ecranele mobile pe rotile pentru impărțirea muncii în grup ajută la reducerea zgomotului perturbator și la crearea unui mediu de învățare mai flexibil.

2.

school_acoustics_2.jpg

Ecranele montate pe pereți fono absorbanți sunt eficiente pentru îmbunătățirea, în general, a mediului acustic.

3.

school_acoustics_3.jpg

Mesele cu panouri fono absorbante reduc zgomotul perturbator (cum ar fi de la pixuri) din sălile de clasă. Absorbanții de sunet montați sub blatul de masă captează și reduc zgomotul din întreaga cameră și din surse precum scaunele.

4.

school_acoustics_4.jpg

Scaunele și mesele de pe rotile reduc sunetele de răzuire iritante.

school_acoustics_5.jpg

Covorul pe podea reduce tot sunetul, dar în primul rând din pași și mobilier.

6.

school_acoustics_6.jpg

Perdelele reduc sunetul și înveselesc camera, ceea ce o face mai plăcută vizual.

7.

school_acoustics_7.jpg

Mobilierul moale nu este doar confortabil pentru ședere, dar are un efect general de reducere a zgomotului

8.

school_acoustics_8.jpg

Plafoanele fono-absorbante fac minuni pentru acustică.

9.

school_acoustics_9.jpg

Ușile și sertarele cu închidere lentă reduc trântirea în clasă și au un efect calmant general.

10.

school_acoustics_10.jpg

Spațiile separate pentru munca individuală ce necesită multa concentrare, și munca în grup, reduc perturbațiile zgomotului și cresc accentul pe sarcină.

Would you like to know more about how we can help you create a good acoustic environment?

Contact us

Suntem aici să ajutăm
De la început până la sfârșit

Cauți un produs anume? Ești interesat de o soluție personalizată? Vrei să afli mai multe despre noi și despre ce avem de oferit? Contactează-ne - suntem aici pentru tine.