Cum creezi o ergonomie bună la școală?

Sala de clasă este unul dintre cele mai importante locuri de muncă. Cu mobilier ergonomic, sala de clasă devine un mediu de lucru pozitiv, cu învățare și dezvoltare personală în centrul atentiei. Este o problemă crearea un mediu variat și flexibil care să sprijine diferitele nevoi și abilități atât ale elevilor, cât și ale profesorilor.

Astăzi, știm că mediul fizic din clasă are o importanță deosebită pentru învățare. O postură bună, iluminarea, acustica, ventilația și mediul flexibil care creează variații, sporesc bunăstarea și facilitează menținerea unui nivel ridicat de concentrare. Cert este însă că mulți elevi - deși școala este locul lor de muncă - nu au posibilitatea de a lucra folosind mobilier adecvat vârstei și înălțimii lor. Mai mult, variația înălțimii dintre elevi unei clase poate fi considerabilă și aceeași clasă este adesea folosită si de alte clase diferite, cu diferențe mari între înălțimile elevilor. Deci este important să vă oferiți soluții și produse reglabile.

Sondajul realizat de Kinnarps în școlile suedeze transmite un mesaj clar.

"40% dintre elevi nu se simt confortabil stând pe scaunele lor și, în același timp, 50% dintre ei consideră că mediul fizic este important sau chiar decisiv pentru modul în care se simt la școală. Profesorii lor sunt de acord: doi din trei profesori cred că mediul fizic este important pentru performanțele elevilor ".

Anders Larsson, Next Education Manager, Kinnarps

Înălțimea Ajustabilă este importantă

Combinația corectă de birou și scaun este importantă pentru a permite elevului să stea corect. Birourile fixe sau reglabile în combinație cu scaunul drept, de preferință reglabil în înălțime, reduce încordarea si tensiunea acumulată in organism și crește puterea de concentrare a elevului.

"Întotdeauna este decisivă înălțimea elevului la capitolul ergonomie, indiferent dacă stau sau se ridică să lucreze. Prin urmare, este important nu numai să oferim mobilierul destinat elevilor din grupa de vârstă potrivită, ci și să se combine scaunele reglabile în înălțime cu înălțimea - birouri ajustabile, astfel încât elevii să-și poată optimiza înălțimea de lucru, atât pentru munca de ședere, cât și pentru munca din picioare ”, explică Anders, care detine funcția de Next Education Manager la Kinnarps.

Promovarea muncii în picioare nu este numai sănătoasă pentru elevi, dar, de asemenea, are ca rezultat o ergonomie mai bună la locul de muncă si pentru profesori, deoarece reduce timpul de stat aplecat.

"Alegerea mobilierului potrivit poate îmbunătăți, de asemenea, ergonomia locului de muncă si pentru alte categorii de personal din școală. Scaunele care pot fi atârnate pe birourile pentru curățare fac lucrurile mai ușoare pentru curățători, iar mobilierul flexibil cu rotile, sau scaunele de tip stivuitor, sunt adesea apreciate de către îngrijitori."

Flexibilitatea este o calitate deosebit de importantă atât pentru birouri, cât și pentru scaune, în crearea unei săli de clasă care să susțină procesul de învățare și în care designul interior poate fi personalizat pentru a se potrivi cu activitățile în desfășurare în orice moment. Genul potrivit de role face ușoră reorganizarea mobilierului din tradiționalele rânduri în diverse configurații de câte ori este nevoie.

Cum să alegi biroul potrivit

Alegeți un birou care a fost special conceput pentru mediul școlar și care este disponibil în diferite intervale de înălțime pentru elevi, de la clasele preșcolare până la liceu. Un birou reglabil în înălțime face posibilă personalizarea biroului la înălțimea potrivită atât pentru lucrările de ședere, cât și pentru picioare. Rețineți, de asemenea, că alegerea suprafeței biroului este importantă pentru ergonomia sunetului - zgomotul este de fapt ceea ce este perceput ca cel mai deranjant într-o sală de clasă. Birourile cu o suprafață de linoleum sau cu vârfuri rezistente la izolare fonică din laminat, PAL și plută sunt o alegere bună din punct de vedere acustic. Puteți alege, de asemenea, să încadrați panouri fonoabsorbante sub birou în camere cu cerințe deosebit de stricte pentru mediul acustic.

Birourile mobile pot lua o serie de forme diferite, cu rotile tradiționale mari, blocabile sau așa-numitele micro-rotile integrate în picior. Micro-rotilele au avantajul că pupitrele pot fi poziționate și conectate unul lângă altul fără goluri și sunt cele mai potrivite pentru utilizare într-o sală de clasă fără praguri. Rotilele mai mari sunt ideale pentru deplasarea birourilor pe distanțe mai mari sau unde trebuie să fie mutate peste praguri și în încăperi alăturate.

Cum să alegi scaunul de clasă potrivit

Scaunul potrivit este decisiv pentru a oferi elevilor o postură de lucru ergonomică. Scaunul trebuie ales pentru a se potrivi vârstei elevilor și, în mod ideal, ar trebui să fie reglabil în înălțime, astfel încât elevii înșiși să poată regla înălțimea scaunului în raport cu biroul, pentru a se potrivi nevoilor lor individuale. De asemenea, dacă este posibil, alegeți un scaun cu o înclinare care să urmeze corpul. Un scaun ca acesta încurajează mișcarea naturală, ceea ce înseamnă că elevii se simt mai bine și pot obține mai mult.

Când vă aplecați în față peste un birou sau o bancă, picioarele tind să meargă spre spate. Din această cauză, scaunele de liceu ar trebui să aibă un suport pentru picioare atât în ​​fața, cât și în spatele scaunului pentru a ușura încordarea. Suportul pentru picioare trebuie să fie de preferință reglabil în înălțime pentru a se potrivi cu înălțimea elevului.

Adâncimea scaunului trebuie să fie personalizată și pentru înălțimea corectă. Dacă marginea frontală a scaunului este în fața pliului genunchiului, scaunul este prea adânc și sunteți forțat să stați cu picioarele drepte sau să alunecați în față pe fese, ceea ce duce la un spate rotunjit. Dacă adâncimea scaunului este prea scurtă, picioarele primesc un suport insuficient. Obțineți adâncimea de scaun potrivită alegând un scaun personalizat pentru elevii din grupa potrivită de vârstă.

E ușor sa faci alegerea potrivită

Cu ajutorul tabelului nostru puteți vedea cu ușurință care scaune și birouri sunt potrivite pentru a fi combinate pentru elevii de diferite vârste și înălțimi.

Permiteți copiilor să reușească creând medii bune în clasă

Ar trebui sa fie de la sine inteles că elevii au nevoie de o bună ergonomie, potrivit lui Ulrika Myhr, unul dintre principalii experți din Suedia în domeniul fizioterapiei pediatrice.

"Este important să te simți bine în corpul tău. O ergonomie bună în școală poate avea efecte pozitive majore pentru dezvoltarea motorie a copiilor, capacitatea de a învăța și sănătatea fizică."

Myhr și-a dedicat întreaga viață profesională dezvoltării motorii a copiilor și este astăzi una dintre cele mai importante autorități din Suedia în domeniu. Este fizioterapeut certificat și a studiat și predat atât în ​​Suedia, cât și internațional, în țări inclusiv SUA și Rusia. Are o vastă experiență de lucru cu copii de toate vârstele și cu diferite tipuri de abilități, cu un accent special pe dezvoltarea motorie și neurologia copilului. Astăzi conduce compania „Învățați să vă deplasați”, unde este formator, lector și consultant, cu accent pe ceea ce este mai bun pentru copii.

"Cercetările arată că abilitățile motorii bune și forța fizică influențează conștiența unui copil încă de la vârsta de 18 luni. Copiii cu abilități motrice bune au procese cognitive mult mai rapide și, prin urmare, o capacitate mai mare de învățare. Există, de asemenea, un beneficiu socio-economic majori, deoarece problemele de spate determină costuri sociale substanțiale. "

Ulrika Myhr

FORȚA ESTE REDUSĂ

Potrivit lui Myhr, ergonomia din școlile noastre lasă mult de dorit. Multe școli de astăzi, chiar și  licee, sunt mobilate cu mobilier școlar primar. Este de la sine înțeles că cineva care este aproape adult nu se va simți confortabil dacă trebuie să stea și să lucreze folosind mobilierul destinat copiilor mici.

"Există credința că este dificil și scump să alegi mobilierul potrivit pentru o școală, dar nu trebuie să fie. Dacă luați vârsta elevilor ca punct de plecare, puteți găsi mobilier adecvat în 95% din cazuri ", spune Myhr.

Când stai incorect, devii slab, ceea ce la rândul său duce la o senzație de durere.

"Forța este redusă în rândul copiilor de azi. Șederea defectuoasă afectează și capacitatea de învățare. Dacă sunteți pe jumătate stând, pe jumătate întins pe scaunul dvs., schimbându-vă poziția tot timpul și vă simțiți incomod, este greu să vă concentrați pe ceea ce profesorul spune. Aceasta contribuie, de asemenea, la un sentiment de neliniște în clasă. "

CONEXIUNEA INTRE TRUP SI SUFLET

„A sta corect înseamnă a menține o postură bună pe parcursul zilei și de-a lungul întregii tale vieți. Cineva cu o postură bună are și o funcție corporală bună. Dar nu este vorba doar de corp. Postura reflectă și starea mentală a unei persoane. O postură strâmbă la un tânăr spune deseori ceva despre stima de sine ”

Legătura dintre trup și suflet a fost mult timp neglijată de școli. Dacă vrem să avem copii cu respect de sine  și să le oferim cele mai bune oportunități de învățare, trebuie să le oferim și cele mai bune condiții posibile, consideră Ulrika Myhr.

"În școli, subiecte precum limbile străine și matematica sunt foarte imprtante in timp ce sportul a ajuns aproape la capătul de jos al listei. Dar din punctul de vedere al copiilor si tinerilor, sportul este deosebit de important. Daca ești intr-o formă fizică bună ești bine văzut chiar daca nu ai rezultate așa bune la scoală. Cred ca este foarte interesant să urmărim școlile care au introdus antrenamente pentru puls in programă, de exemplu in municipiul Sollentuna. După doar cateva săptamani au observat că este o mare diferența in ceea ce privește concentrarea in clasă, copiii manancă, dorm bine și sunt activi fizic."

Sfaturile Pshihoterapeutului

Nu faceți compromisuri la înălțimea scaunului

Puteți compensa întotdeauna înălțimea incorectă a scaunului cu un birou înalt sau mic. Cea mai bună idee este de a le oferi elevilor un scaun reglabil în înălțime, astfel încât ei înșiși să-l poată regla la o înălțime care se simte confortabil.

Alegeți un scaun pentru ședere dinamică

Un scaun înclinat oferă elevilor posibilitatea de a alege între odihnă și activitate și, în același timp, beneficiază de antrenament muscular. Elevii pot petrece mai mult timp pe un scaun înclinat.

Oferiți instrucțiuni de ședere elevilor

De obicei, copiii sunt foarte rapizi în înțelegerea principiilor de bază ale modului de funcționare a corpului și, de aceea, este motivant pentru ei să stea corect și să se gândească la postura lor.

Deci, alegând mobilierul potrivit pentru sala de clasă, este posibil să se creeze medii de învățare care să stimuleze procesul de învățare și să faciliteze munca profesorilor. Dacă mobilierul este proiectat ergonomic și oferă flexibilitate în ceea ce privește înălțimea de lucru și personalizarea pentru diferite activități, rezultă elevi mai puternici, mai atenți, care pot obține mai mult. Și atunci când alegeți, întrebați în special despre proprietățile acustice pe care le are mobilierul nostru. Mobilierul școlar conceput inteligent poate contribui, de asemenea, la un mediu acustic bun, care poate face minuni pentru o atmosferă calmă și studioasă în clasă.

1. Conform unui sondaj realizat în școlile suedeze de Demoskop în numele  Kinnarps în 2016

Doriți să aflați mai multe despre cum vă putem ajuta să creați medii pentru învățare activă?

Educație viitoare

Suntem aici să ajutăm
De la început până la sfârșit

Cauți un produs anume? Ești interesat de o soluție personalizată? Vrei să afli mai multe despre noi și despre ce avem de oferit? Contactează-ne - suntem aici pentru tine.