Cum ne influențează culorile din jurul nostru?

Culorile ce ne înconjoară în timpul orelor de lucru au un efect important asupra comportamentului nostru și al stării noastre de spirit. Psihologii au studiat semnificația culorilor și au demonstrat că acestea sunt percepute de către privitor într-o mulțime de moduri diferite, determinând reacții la fel de variate.

CEI PATRU FANTASTICI

Există patru culori primare ce au un efect direct asupra noastră și funcționează ca o busolă a stării noastre de spirit: verde, galben, roșu și albastru. Sunt deseori împărțite în culori calde (roșu, oranj și galben) și reci (violet, albastru, verde). Proprietățile lor determină felul în care ne simțim și în care percepem spațiul: o culoare rece face o încăpere să pară mai mare, iar una caldă reduce

Proprietățile lor diferite evocă sentimente specifice în noi și contribuie la crearea atmosferelor particulare în camere și în alte medii. În ceea ce privește interioarele, este interesant faptul că o culoare rece crește subiectiv dimensiunea unei zone în timp ce o culoare caldă o face să pară mai mică. O culoare caldă creează, de asemenea, un sentiment primitor, în timp ce o culoare rece ne face să percepem un spațiu mai rece.

VERDE

Verdele este o culoare armonioasă care simbolizează adesea natura și pe care o asociem cu sănătatea, tineretul, securitatea și conștientizarea mediului. Verde este lejer vederii și este culoarea noastră preferată. O suprafață verde creează armonie și ochii obosiți se simt cel mai bine atunci când se sprijină pe verde. Purtând atât efecte liniștitoare, cât și revigorante, creează echilibru. O culoare potrivită pentru toate spațiile.

GALBEN

Galbenul este un simbol solar universal pe care îl asociem deseori cu optimism, bucurie și energie. Este o culoare care ne captează atenția și despre care se spune că ne accentuează memoria și gândirea, așa că este o culoare bună de utilizat într-un loc de muncă, deoarece galbenul este adesea asociat cu intelectul. De asemenea, galbenul poate fi folosit pentru a avantaja sălile de ședințe pentru sesiuni de creatie sau brainstorming, deoarece este o culoare care atrage oamenii să vorbească.

ROȘU

Roșul este o culoare care ne atrage rapid atenția și ne face inimile să bată puțin mai repede. Este culoarea pe care o vedem prima și uităm ultima. Roșul reprezintă energie și pasiune, putere și forță, dar trebuie utilizat cu moderație cuvenită în mediile umane, deoarece poate provoca furie și panică. Trebuie avut grijă cu cantitatea de roșu folosită, deoarece această culoare poate prelua cu ușurință și să devină dominantă într-o cameră. Roșul este considerat a crește pofta de mâncare și se găsește adesea în restaurante și cantine.

ALBASTRU

Nuanțele albastre creează sentimente de calm, pace și liniște. Albastrul are un efect liniștitor și ne duce cu gândul la odihnă și relaxare. Este o culoare care ne permite să respirăm mai calm și să clipim mai rar. Se crede că suntem mai productivi în camerele albastre, deoarece albastrul evocă un sentiment de calm. La urma urmei, ne concentrăm mai ușor atunci când suntem relaxați, iar asta ne sporește productivitatea. Așadar, albastrul poate fi o alegere bună în sălile de întâlnire sau locuri concepute pentru a organiza ateliere și a genera idei.

NUANȚE

În afară de cele patru culori primare (verde, galben, roșu și albastru), există și nuanțe frumoase între ele. Acestea se numesc nuanțe și sunt de obicei împărțite în următoarele culori:

PORTOCALIU

La fel ca roșul, portocaliul este o culoare care atrage atenția. Portocaliul creează sentimente de echilibru, bun venit și căldură, precum ne și face mai ospitalieri, atenți și mai veseli. Ne conduce gândurile la căldură, securitate și mâncare, făcându-l potrivit pentru gătit și mâncare. Se spune că portocaliul promovează comunicarea, făcându-l potrivit pentru spațiile în care interacționăm cu ceilalți.

VIOLET

Violetul era o culoare purtată de regalitate. Deci este adesea asociat cu o ambianță de bogăție și loialitate. Violetul este o culoare feminină. Întrucât este plăcută mult de copii, se potrivește adesea bine în mediile școlare.

TURCOAZ

Turcoazul este considerat a fi o culoare răcoroasă, rece și simbolizează prospețimea și puritatea. Deci este adesea utilizat în legătură cu băuturi, piscine, companii medicale și spa-uri de sănătate.

ROZ

Rozul este o culoare calmantă care trezește un sentiment de securitate. Reprezintă bucuria și optimismul. Rozul este o culoare blândă, potrivit pentru camerele cu o atmosferă liniștită.

MARO

Maronul este o culoare care inspiră calm și securitate, dar prea multe tonuri de maro pot produce un sentiment de tristețe. Maro și bej sunt culori calmante ideal utilizate în medii concepute pentru relaxare sau focalizare. Pentru un efect cât mai bun, acestea trebuie combinate și completate cu culori mai vesele.

O roată a culorilor vă ajută să selectați și să folosiți culori care se completează reciproc. Cercul de culori de mai jos se bazează pe culorile primare (galben, roșu și albastru) și arată douăsprezece nuanțe de culori și modul în care acestea se raportează între ele.