Revolutia tacuta

Granița dintre sunet și zgomot nu este întotdeauna evidentă. Ce ne tulbura, streseaza si oboseste variază de la o persoană la alta și, de asemenea, depinde de modul în care ne simțim intr o anumită zi. Deci este cu atât mai important să nu păstrăm tăcerea referitor la cum percepem conversația, tare sau incet la locul de muncă.

WE NEED TO TALK ABOUT SOUND

Lisbeth Forsberg, responsabilă pentru acustica și etichetarea ecologică la Kinnarps, consideră că "ergonomia acustică" este o zonă destul de neglijată. La locurile noastre de muncă, dar și în societate în general. Chiar dacă o mare cantitate de efort a intrat în arhitectura și designul interior al unei clădiri noi, nu este neobișnuit ca întreaga experiență să fie ruinată de un mediu acustic ne luat in considerare și enervant.

"Sunetul este o zonă extrem de complicată. Pentru un singur lucru, implică fizica avansată. Sunetul nu este ceva ce putem atinge sau vedea, ceea ce înseamnă că este ușor de uitat. Deci, cei mai mulți oameni, probabil, nu cred despre mediul  acustic ce îi înconjoară ca este important, dar știm că aceasta afectează, totuși, sănătatea, bunăstarea și capacitatea de munca. "

Kinnarps a fost un pionier în ergonomie acustică, măsurand sunetului la locurile de muncă pentru a putea crea medii acustice mai bune. Dezvoltarea a inceput în anii 1990, iar în ultimii ani, conștientizarea sunetului a crescut considerabil.

În zilele noastre, munca ergonomică a Kinnarps se ocupă mai mult de bunăstare și sănătate decât de mobilier - de folosirea tuturor instrumentelor necesare personalizării individuale a unui loc de muncă pentru diferite condiții, nevoi și corpuri. Pentru noi, ergonomia este despre oameni, pur și simplu.

Tehnologia a sporit gradul nostru de conștientizare a soluțiilor acustice

”Cred că dezvoltarea tehnologică, ceea ce înseamnă că lucrăm mai flexibil și în zone deschise, a împins domeniul acustic pe ordinea de zi ca importanta. La Kinnarps am colaborat cu colegi din industrie pentru a elabora standarde comune de măsurare a absorbției sunetului de către produsele noastre. "

Forsberg subliniază faptul că există legi cu privire la zgomotul care dăunează auzului, dar în cazul sunetului care este "doar" enervant, limitele sunt pufoase. 

Nu toate sunetele sunt zgomot

"Știm că sunetul afectează foarte mult capacitatea noastră de a performa, că poate provoca stres, dureri de cap și probleme de concentrare, dar, de asemenea, dureri fizice în umeri și gât. În același timp, sunetul este în mod evident inevitabil în locurile noastre de muncă. De fapt, acesta poate fi perceput, de asemenea, ca un lucru pozitiv, colegii noștri discuta, râd sau să se asculta muzică. Deci, tăcerea totală nu este întotdeauna neapărat cea mai bună. Nu toate sunetele sunt zgomote. Și, de fapt, există unele sunete pe care le vrem, și de care avem nevoie, să se audă cât mai bine posibil. Ceea ce percepem ca enervant este cu adevărat subiectiv. Cu totii avem sensibilitati diferite. De asemenea, poate varia de la o zi la alta. Dacă suntem obosiți sau stresați sau avem o sarcină de lucru care are nevoie de un nivel de concentrare deosebit de ridicat, râsul unui coleg sau conversația telefonică ne pot enerva mai mult decât de obicei ", declară Forsberg.

Deci, cum putem crea un mediu acustic bun?

Întrucât sensibilitatea la sunet poate varia între oameni, zile și sarcini de muncă, este mai bun un mediu flexibil cu o serie de peisaje sonore diferite.

O modalitate bună de a începe este să solicitați ajutorul unui expert

Analizați legătura dintre procesele de lucru și mediul înconjurător

Elaborați o strategie pentru modul în care tulburările inutile pot fi eliminate și ce alte absorbții de sunet ar putea fi necesare.

Luați în considerare produsele precum ecranele biroului, pereții ecranului și sistemele cu prindere pe perete

Uitati-vă la întregul mediu pentru a găsi un echilibru bun folosind absorbanți naturali, cum ar fi perdele, covoare și mobilier.

IZOLEAZĂ FACTORII NOCIVI

Este deosebit de important să izolați mașinile și zonele care produc zgomot, zumzet sau au doar un nivel sonor ușor ridicat, cum ar fi imprimante, ascensoare, pasarele, cantine și zone de recepție. Ecranele dintre locurile de muncă amortizează sunetul într-un peisaj de birou, fără a dăuna avantajelor unei apropieri și comunicări sporite. Camerele separate pentru întâlniri mai scurte sau mai lungi contribuie, de asemenea, la un mediu acustic mai bun.

”De asemenea, puteti afecta unele lucruri cu comportamentul dvs. Dacă veți avea o conversație telefonică îndelungată, vă puteți îndepărta puțin. Amintiți-vă, de asemenea, că avem tendința de a vorbi la telefon cu o voce mai tare decât este necesar." Forsberg spune că o conversație liniștită este mai puțin enervantă decât una puternică.

TOTUL INCEPE CU INFORMAREA

Se pot face multe cu mediul acustic dacă îl observăm și conștientizăm modul în care ne afectează. Cel mai bine, desigur, este dacă arhitectul știe despre sunet și planifică mediul acustic în faza de proiectare a clădirii.

„Am întâlnit destul de multe medii în care acustica a fost complet uitată în timpul construcției și poate fi cu adevărat dificil de realizat și de reparat ulterior. Acesta este motivul pentru care este atât de important să sensibilizăm sunetul și modul în care ne afectează ", spune Forsberg, adăugând:

”Văd o mulțime de semne pozitive că lucrurile se dezvoltă într-o direcție bună. Este un fel de revoluție liniștită."